Door Google AI-overviews heb ik minder bezoekers op mijn website. Wat nu?

Google's AI-overviews en de nieuwe AI-modus, als eerste in de VS in gebruik genomen, worden goed ontvangen door gebruikers. Website eigenaren slaan echter alarm. Sommige sectoren zien een afname in bezoekers afkomstig van de populaire zoekmachine tot wel 80%(!) Wat is er aan de hand? En wat zijn de gevolgen voor jouw website?

Minder bezoekers door AI-overviews

Leestijd: 5 min

AI-overviews en AI-modus


Sinds enkele maanden heb je kennis kunnen maken met AI-overviews (AI-overzichten) in Google Search. Het geeft direct antwoord op de vraag die je hebt gesteld. Handig, want je hoeft niet door te klikken naar een website. De antwoorden voldoen in veel gevallen aan de verwachtingen (al is de betrouwbaarheid nog niet optimaal). Wanneer dat niet zo is kun je nog steeds doorklikken op de websites die ranken op de eerste pagina.
 

Voorbeeld van AI-overview
Voorbeeld van een AI-overview (AI-overzicht).

De nieuwe, binnenkort ook in Nederland beschikbare AI-modus gaat echter nog een stapje verder. Deze geeft niet alleen een antwoord op je vraag met aanvullende citaten uit meerdere bronnen, je kunt ook rechtstreeks in gesprek met de AI zoals je gewend bent met ChatGPT (en andere AI-bots) om je vraag verder te verfijnen als het antwoord in eerste instantie niet bevredigend was.

 

Belangrijk detail: de vertrouwde lijst met de hoogst rankende websites ontbreekt in de AI-modus volledig!

Google logo

Waarom voert Google deze veranderingen eigenlijk door?

Dalend aandeel in zoekopdrachten


Google heeft de afgelopen decennia in Nederland (en andere landen) een ongekend hoog marktaandeel gehad in de zoekwereld. Soms zelfs boven de 90%. De komst van ChatGPT en andere AI-bots deed dat marktaandeel plotseling dalen met meerdere procenten tegelijk. De trend laat zien dat gebruikers steeds vaker hun oude vertrouwde zoekopdracht in Google verruilen voor een vraag aan een AI.

Je hoeft immers minder tijd te besteden aan het klikken op een lijst met websites waar je het antwoord op je vraag soms niet of niet volledig kunt vinden. Deze trend is geen tijdelijke hype maar een structurele verandering in hoe mensen graag informatie tot zich nemen.
 

Van zoekmachine naar antwoordmachine


Google beseft dat het moet veranderen van een Zoekmachine in een Antwoordmachine als het wil blijven meespelen op de langere termijn. Ingrijpende veranderingen zijn daarbij onvermijdelijk. De komst van de AI-overview was daarin de eerste stap, de tweede is de introductie van de AI-modus. Google Search zal in een volgende stap waarschijnlijk verder naar de achtergrond verdwijnen. 

Wat zijn de effecten van deze veranderingen voor website eigenaren?


Het effect van deze veranderingen zijn dalende bezoekersaantallen naar websites vanuit Google. In de VS deed men al ruimschoots onderzoek naar deze schokkende constatering. In de nieuwssector aldaar is het "red alert". Sommige online nieuws platformen zoals Mail Online zagen een daling van 20 tot zelfs 50% vanuit de klassieke Google Search voor een zoekopdracht waar een AI-overview boven verscheen en liep in sommige extreme gevallen op tot zelfs 80% bij gebruik van de AI-modus!

Een voorbeeld

Het antwoord op een vraag naar de uitslag van een basketbal wedstrijd is direct zichtbaar in de AI-modus, inclusief een korte samenvatting en eventueel met een overzicht van de stand in de competitie. Een klik naar de sportuitslagen van een online krant is dus niet meer nodig. Er is zelfs al een naam voor dit feit in gebruik die veelzeggend is: "Zero-click searches". 

Ook andere sectoren worden hard geraakt. Zoals bijvoorbeeld blogs op het gebied van gezondheid & lifestyle. Deze blogs ontvangen veel bezoekers met specifieke vragen zoals: "hoeveel calorieën verbrand ik in 10 minuten fietsen?" Juist bij dit soort specifieke vragen zie je vrijwel altijd een AI-overview verschijnen boven de lijst met rankende websites in Google Search.

Het antwoord bevat niet alleen de gewenste getallen, het gaat daarnaast ook meteen dieper in op de factoren die van invloed zijn óp deze getallen.

Waarom? Omdat de AI "begrijpt" dat die factoren belangrijk zijn voor een zo volledig mogelijk antwoord op je vraag.
 

Wie worden momenteel het hardst geraakt?

In onderstaand diagram zien we het maximale gemeten percentage daling in bezoekersaantallen voor searches waar een AI-overview boven verschijnt per sector:

Diagram minder bezoekers door AI-overviews per website type

Diagram op basis van alle bronnen in dit blog.

 

Ahrefs, een populaire en toonaangevende SEO-tool deed onderzoek naar de invloed van het verschijnen van AI-overviews boven de lijst met klassieke zoekresultaten. Gebaseerd op een analyse van 300.000 zoekwoorden, toonde het onderzoek aan dat de aanwezigheid van een AI-overview leidde tot 34% (!) minder kliks voor de nummer 1 website in Google Search.  Bron  

Website eigenaar ziet dalende bezoekersaantallen

Is er dan helemaal niets positiefs te melden voor mij als website eigenaar..?

Zeker wel!
 

  1. Pagina's die niét ranken in de top 10 van de klassieke zoekresultaten kunnen wél worden opgenomen als citaat in het AI antwoord en eventueel doorkliks ontvangen daar waar ze dat vroeger niet deden, mits deze pagina's relevante informatie bevatten voor het AI antwoord, én deze informatie goed toegankelijk is voor de AI-bots. Pagina's die wél ranken in de top 10 hebben een hogere kans om als citaat te worden opgenomen. Verschillende bronnen hebben echter geconstateerd dat ook pagina's binnen de top 20 en daarbuiten regelmatig zichtbaar zijn in citaten.  Bron 
     
  2. Wanneer je er in slaagt om een verwijzing naar jouw website als citaat zichtbaar te maken in de AI-overview, en dit resulteert in een klik naar je website, dan is de verwachting volgens veel SEO specialisten dat de kans dat deze klik converteert hoger is ten opzichte van een klik uit de klassieke zoekresultaten. De reden hiervoor is dat de bezoeker van deze klik heel bewust interesse heeft in jouw website nadat hij al een antwoord heeft gehad in de AI-overview. Kwalitatieve kliks dus. 
     
  3. Wanneer je er in slaagt op meerdere zoekopdrachten zichtbaar te zijn in de AI-overviews zal dit het vertrouwen in je brand aanzienlijk verhogen. Zelfs wanneer er geen directe kliks uit voortkomen. Dit heeft een positief effect op je conversie op langere termijn..
     
  4. Websites die specifieke produkten en diensten aanbieden lijken juist méér bezoekers te kunnen ontvangen, mits goed geoptimaliseerd! Hoe unieker jouw produkt of dienst is, hoe hoger de kans dat jouw content over deze produkten en diensten als bron zal worden vertoond.

De vraag die hier onvermijdelijk uit voortkomt is natuurlijk:

Hoe krijg ik een citaat met bron naar mijn website in een AI-overview?


Om het verlies in bezoekersaantallen te compenseren is het verkrijgen van citaten noodzakelijk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Een volledig antwoord hierop is nog niet te geven omdat deze ontwikkeling nog jong is, maar een aantal factoren die in vrijwel alle onderzoeken naar boven komen zijn inmiddels wel bekend:
 

  1. Schrijf je content in converserende toon
    Google is dol op content die op converserende toon is geschreven, alsof je dus met iemand in gesprek bent. Logisch, want dit help de AI-modus o.a. met het formuleren van zijn antwoorden aan gebruikers die de chatfunctie gebruiken. Voorbeeld niet converserend: "Zorg voor ouderen begint bij professionele ondersteuning", wel converserend: "Hoe zorg jij het beste voor je ouder wordende vader of moeder?" Schrijf dus content die direct antwoorden verschaft op vragen in plaats van algemeen informerende teksten. Voeg een FAQ-sectie toe aan het einde van artikelen om de kans op geciteerd te worden te vergroten.
     
  2. Houd rekening met de achterliggende intentie van een zoekopdracht
    Concentreer je bij het schrijven van je content minder op het matchen van exacte zoekwoorden, maar meer op de achterliggende intentie waarom iemand die woorden gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat in minder dan 10% van de citaten in AI-overviews de exacte zoekwoorden worden gebruikt.  Bron  Neem dus verwante termen op die direct en indirect relevant zijn voor het zoekwoord.
     
  3. Schrijf unieke content!
    AI is uitstekend in staat om bekende informatie op te sommen en samen te vatten. Het kan echter niet spreken uit eigen praktijkervaring of een visie. Hoe unieker je content, hoe minder overeenkomsten met andere sites, hoe hoger de kans dat jouw site geciteerd wordt. Geciteerd worden voor bekende, eenvoudige korte vragen en antwoorden zul je niet zo makkelijk winnen van je grootste concurrenten.
     
  4. Blijf onverminderd aandacht besteden aan SEO 
    Hoge rankings in de klassieke Google Search voor je website zijn nog steeds een zeer belangrijke positieve factor in de kans dat een citaat met jouw website als bron in een AI-overview verschijnt. Daarnaast zorgen basic SEO onderdelen als On-Page factoren er ook voor dat AI je content makkelijker kan lezen en begrijpen. Linkbuilding en autoriteit blijven van belang.
     
  5. Structured data!
    Zorg dat belangrijke onderdelen van je website zoals o.a. producten, nieuws, blogs, FAQ's (veelgestelde vragen) evenementen en locatie zijn voorzien van structured data (schema markup). Dit is (voor een bezoeker) onzichtbare code die zoekmachines en AI-bots beter en sneller helpt begrijpen waar je website over gaat. Sommige analyses suggereren zelfs dat websites die structured data correct toepassen tot 40% vaker verschijnen in AI-gegenereerde resultaten dan websites zonder structured data.  Bron   

 

Conclusie


Google updates hebben in het verleden wel vaker voor paniek gezorgd, maar de komst van AI maken van Search echter "a whole new ballgame". Gingen we vroeger op zoek naar informatie door websites te bezoeken, nu krijgen we een kant-en-klaar antwoord voorgeschoteld met vermelding van enkele bronnen. Het is onvermijdelijk dat dit dalende bezoekersaantallen vanuit Google voor websites tot gevolg heeft, getuige de "Zero-click searches". 

AI-tools als ChatGPT, Google Gemini en het Franse alternatief Le Chat worden razendsnel omarmd door de jonge generatie maar ook ouderen blijken vrij makkelijk te wennen aan "dat balkje dat naar je terugpraat".

Om het verlies van bezoekersaantallen uit Google te compenseren is het beter zichtbaar worden in deze AI-tools dus belangrijk. Ook alternatieve strategieën zijn het overwegen waard. In de VS zie je bepaalde sectoren hun budget voor social media, nieuwsbrieven en online ads al vergroten ter compensatie.

Beter zichtbaar worden in Google's AI en tegelijkertijd minder afhankelijk worden van Google als belangrijkste bron van bezoekers naar je website, is de uitdaging die voor ons ligt.

 

Eric Krull SEO specialist bij Laveto B.V.   Eric Krull
   SEO specialist voor Laveto

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien hoeveel bezoekers er uit AI-overviews komen?

Google heeft aangekondigd dat het een specifiek filter voor AI-overviews zal toevoegen in Search Console. Je kunt dan zien hoeveel clicks en vertoningen je website specifiek van AI-overviews heeft ontvangen. Een precies tijdstip van introductie in Nederland is nog niet bekend.

Waarom is het gebruik van structured data belangrijk om geciteerd te worden in AI-overviews?

Google's AI-systemen zijn getraind om gestructureerde content snel te kunnen lezen én begrijpen. Het geeft Google duidelijkheid over de betekenis en context van je content. Wanneer jouw website op de juiste manier is voorzien van deze data én duidelijke antwoorden geeft op vragen zoals mensen die stellen, vergroot je de kans geciteerd te worden.

Wat is de beste methode om structured data te gebruiken in een website?

Google's John Mueller raadt aan om de zogenaamde JSON‑LD techniek te gebruiken. Het is makkelijker te implementeren en te onderhouden in vergelijking met een andere methode: Microdata.

Hoe kan ik zien of mijn website structured data bevat?

Je kunt met de Schema Opmaak Validator van schema.org zien of je pagina structured data bevat. Tevens kun je met deze validator controleren of er fouten of waarschuwingen zijn gedetecteerd. Je hoeft alleen de url van de pagina die je wilt controleren in te vullen.

Waarom is er verschil in optimaliseren voor Google Search en AI-overviews?

In de klassieke Google Search is het doel om je website zo hoog mogelijk te laten ranken op bepaalde keywords en daardoor zoveel mogelijks bezoekers te ontvangen. In de AI-overviews en AI-modus is het doel om zichtbaar te zijn als bron voor een kant-en-klaar antwoord dat al gegeven is, in de hoop dat dit alsnog een klik naar je website oplevert.

Cookies
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door onze website te gebruiken, stem je in met alle cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.
Cookie-instellingen
Noodzakelijke cookies
Analytische cookies
Logo Laveto B.V.

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.